Menu

Visit the Rooflight Company to find out more about our products or contact us on the details below.

www.therooflightcompany.co.uk

design@therooflightcompany.co.uk

01993 833165

Milton Road, Shipton-under-Wychwood, Oxfordshire. OX7 6XU

Please sign up for our newsletter here.

Project Title:The Granary

Project Type:neoTM Rooflight

Linking The New With The Old

The Granary,neoTM Rooflight

The Brief
As part of the London Thames Gateway Development Scheme, the refurbishment of the 19th century Granary Building in Barking required a vision to marry the old with the new. Natural light also needed to be maximised in the top levels of both the original building and the new extension.

Design Solution
Nick MacArthur of Pollard Thomas Edwards Architects worked in partnership with us to bring the vision to life. Innovation can be seen in the adoption of a crisp, contemporary design in the bronze clad extension; bespoke steel neo™ rooflights perfectly match the vertical windows whilst achieving a frameless appearance. Within the existing Granary Building, the more traditional design of the Conservation Rooflight® was utilised, with some linking together to achieve a near 3 metre width.
Read more about this case study here.

Project Title:Michael Baker Boathouse

Project Type:Plateau Rooflight

High Performance Glazing In A Conservation Area

Michael Baker Boathouse,Plateau Rooflight

The Brief
An innovative new boathouse for King’s School Rowing Club in Worcester had a dual purpose: boat storage with changing facilities, and reception space for school and community events. Natural light needed to be maximised whilst being sensitive to its location close to Worcester’s historic centre and riverside conservation area.

Design Solution
We designed a large area of high performance glazing with reduced U-Values to meet the boathouse’s aims of sustainability and zero carbon status. The bespoke Plateau Rooflight provided a dramatic, continuous run of light for the length of the building coupled with a curved design which mirrored the bow of a ship. The architect’s roof plans were imported straight into our 3D software, allowing us to accurately follow the shape of the building and set out the rooflight. The motors were concealed within the rooflight frame, to achieve ventilation whilst meeting the desired u-value and solar requirements.
Read more about this case study here.

Project Title:Derby Roundhouse

Project Type:The Conservation Rooflight ®

19th Century Property Meets 21st Century Design

Derby Roundhouse,The Conservation Rooflight ®

The Brief
The Grade II listed Derby Railway Works was in complete disrepair when architects Maber took on its restoration. Part of the reconstruction of the roof included the reinstatement of a circle of 48 trapezoidal rooflights, of which 36 had to open remotely using electric actuators. These roof windows needed to be 2.3m long and follow the line of the roof hip, but with straight bars.

Design Solution
“There were a limited number of companies that could do that span and make them open”, said Project Architect Ian Harris. These bespoke versions of the Conservation Rooflight® provided the ventilation and thermal requirements, and with their slender frames, matched the appearance of the roof windows in the original photographs. The project also included 64 ‘Studio Designer’ rooflights measuring up to 3m x 1.6m, installed on former carriage shops and engine sheds closely matching the runs of the original rooflights.
Read more about this case study here.

Project Title:Lickey End First School

Project Type:Plateau Rooflight

Light & Ventilation At School

Lickey End First School,Plateau Rooflight

The Brief
A common problem facing architects briefed with designing school extensions is how to marry the old with the new in a sympathetic way. This was the situation facing Ian Wilson of Howl Associates Ltd. for a new scheme at Lickey End First School in Bromsgrove. The interface between the new and existing buildings required careful consideration as space was an issue, with the added complication of significant level changes on site. The brief also included introducing light and ventilation into one of the existing classrooms.

Design Solution
The design solution came in the form of an 8m curved array of rooflights incorporating 14 dark grey Plateau Rooflights. The rooflights not only afforded a visual solution, but also flooded the linking space below with natural light, so that artificial light was only required at night and on the dullest of days. The issue of ventilation was easily solved with five manually-operated casements via a simple pole winder mechanism.
Read more about this case study here.

Project Title:neoTM Solar

Project Type:

Matching Form And Shape In The City

neoTM Solar,

The Brief
For the refurbishment of this semi-detached London property, Simon Merrony Architects wanted to create a carefully considered roof. It would feature Photovoltaic Panels alongside a rooflight to fill the attic space below with natural light and ventilation. Aesthetics were key to the brief, so it was important for the architect to specify a roof window that was elegant and mirrored the fine lines of the Photovoltaic Panels.

Design Solution
A bespoke neo™ roof window measuring 1.7m wide x 1m high was specified to perfectly complement the size of the Photovoltaic Panels . The roof window was also fitted with a concealed motor to allow electric actuation, and to ensure that the minimal, frameless appearance was mirrored from the outside in. Our client drawings were exported into a format compatible with Simon’s software, so he could import sections of the bespoke rooflight into his architect’s drawings and ensure the rooflights met with approval.
Read more about this case study here.

Project Title:Beccles Health Centre

Project Type:Plateau Rooflight

Health Centre With An Irregular Roof Structure

Beccles Health Centre,Plateau Rooflight

The Brief
An opportunity to provide much needed natural light and ventilation within a new consulting area was the brief when contributing to the successful refurbishment of Beccles Health Centre in Suffolk. The overall geometry of the building required a solution that could unify disparate elements in the roof structure.

Design Solution
The design was a set of five triangular rooflights with electric actuation and a frameless appearance from the inside. The frameless internal design meant natural light ingress was maximised and the electric actuation allowed for natural ventilation control. The external triangular design integrated with the building geometry perfectly. The design included a bespoke bracket system to ensure a smooth action when the window was opened.
Read more about this case study here.